Publicatie

PP07_Boekje_website

PROJECT 07 JEROEN DOORENWEERD MEETS GUTAI

03-09-17 > 29-10-17.

Een kunstenaar die met zijn voet schildert met dikke olieverf, een kunstenaar die zich door modder baant en al worstelend, al kleiend sculpturen vormt, een kunstenaar die glazen flessen gevuld met verf op een doek gooit: de Japanse avant-garde groep Gutai (1954-1972) maakte onder andere naam met schilderijen waarin schilderen en actie hand in hand gaan: ‘painting action, not action painting’. Hun performances, installaties, schilderijen en buitententoonstellingen waren baanbrekend.

De Nederlandse kunstenaar Jeroen Doorenweerd (1962) voelt zich verwant met de Japanse groep die kilometers en decennia van hem verwijderd is. In hen herkent hij zijn eigen energie en mentaliteit. Hoewel Doorenweerd het meest bekend is van zijn werk in de openbare ruimte, is hij de laatste jaren ook bezig met schilderen. Schilderijen gemaakt door een emmer met verf boven een doek in beweging te brengen, een ‘schildersbattle’ met vriend en collega Koen Delaere, of schilderijen die zijn ontstaan door grote doeken over het strand uit te rollen en daar banen op te schilderen: een schilderij als een document van plaats, tijd en energie. Het resultaat van een schilderactie, van een gebaar, van een staat van zijn die hoogst persoonlijk is.

Jeroen Doorenweerd meets Gutai verbindt de twee werelden met elkaar en toont videoregistraties van Gutai performances van onder andere Shimamoto Shōzō, Shiraga Kazuo en Tanaka Atsuko samen met Doorenweerds meest recente serie schilderijen Ultramarine en Pinkorange.

Recensie in de Volkskrant, 22 september 2017
Review op Chmkoome’s blog
Review op Trendbeheer
Review op Villa Next Door
Review op Villa la Repubblica