Publicatie

PP14_Boekje

PROJECT 14 THE LIMITS OF BORDERLINES MARGINALITY MARGINS AND PERIPHERIES

Jan Van Den Dobbelsteen

17-11-19 > 26-01-20.

Speciaal voor PARTS Project ontwikkelde interdisciplinair kunstenaar Jan Van Den Dobbelsteen de installatie ‘The limits of borderlines marginality margins and peripheries’. Het werk is onderdeel van zijn allesomvattend onderzoek naar het fundamentele, waarbij elke vraag een nieuwe vraag oproept en chronologie ontbreekt.

Vertrekpunt voor de installatie is de positie die Van Den Dobbelsteen inneemt als kunstenaar: in medias res (zie statement). Deze relatieve tijdsaanduiding, losjes te vertalen als ‘in het midden van de zaken’, wordt gebruikt in verhaalanalyses om aan te geven dat een verhaal niet bij het begin begint, maar ergens middenin, of zelfs aan het einde. Van Den Dobbelsteen transformeert de ruimte van PARTS Project tot een pakhuis vol ondefinieerbare objecten, amorfe vormen die verbanden aangaan met andere materialen en geluiden. Door de installatie te ervaren word je het complexe universum van Van Den Dobbelsteen binnengetrokken. Het is een gestold moment in zijn zoektocht naar het fundamentele: geen antwoord, maar een vertrekpunt voor nieuwe vragen.

Jan Van Den Dobbelsteen (Aalst-Waalre, 1954) ontwikkelde in vier decennia een rijkgeschakeerd oeuvre, geworteld in de fundamentele schilderkunst. Waar exponenten van deze stroming zich richten op de schildertechniek zelf, vertrekt Van Den Dobbelsteen vanuit zijn metafysische ideeën over de verborgen krachten die in alle materie besloten liggen. In zijn zoektocht naar het fundamentele laat hij zich niet beperken door materialen, media of disciplines. Zijn oeuvre omvat onder meer muziek, schilderkunst, geluidsexperimenten, videokunst en architectuur. Gestaag onderzoekt Van Den Dobbelsteen zo de essentie van dingen, geluiden, ruimtes – in medias res. Wars van chronologie, probeert hij tot de kern te komen door disciplines te combineren en steeds nieuwe vragen te stellen.

Van Den Dobbelsteen brengt het merendeel van zijn geluidswerken en (experimentele) vinylplaten uit op eigen label Cosmic Volume. Zijn werk werd bekroond met o.a. de Prix de Rome (1987) en Bernardine de Neeve Prijs (2015). Van Den Dobbelsteen behaalde zijn MFA aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en woont en werkt in Eindhoven.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘The limits of borderlines marginality margins and peripheries’ verschijnt een gelijknamige vinyluitgave als Cosmic Volume nr. 135. Jan Van Den Dobbelsteen maakte deze 10inch-plaat voor PARTS Project in een gelimiteerde editie van 100 exemplaren. De plaat verschijnt bij de projectpublicatie.

 

Lees hier het Statement ‘In medias res’ van Jan Van Den Dobbelsteen
Lees hier de opening speech van Leonor Faber-Jonker

 

Review op Jegens en Tevens
Review op Villa Next Door 2
Review op Chmkoome’s blog