ENTRE ’21

INSTALLATIE VAN PIM VOORNEMAN
voor Unlocked/Reconnected

+ accenten uit een privécollectie

04-06-20 > 12-07-20.

Feest! Sinds 1 juni zijn de deuren van culturele instellingen na een periode van Coronasluiting weer open. Om dit moment niet ongemarkeerd voorbij te laten gaan, doen meer dan tweehonderd culturele instellingen in Nederland mee met de collectieve tentoonstelling Unlocked/Reconnected. Iedere instelling selecteert één kunstwerk dat reflecteert op de betekenis van ‘thuis’ en toont dat in haar entree.

Speciaal voor Parts Project maakte Pim Voorneman de installatie Entre ’21 die de overgang van ‘gesloten’ naar ‘open’ zintuigelijk waarneembaar maakt. Entre (Frans voor ’tussen’) is een installatie over plaats, tijd en contemplatie. Zoals van Voorneman verwacht kan worden zorgt hij voor een even ontregelend als intellectueel samenspel van verschillende elementen die samen een web van betekenis vormen.

Met continu het actuele wereldnieuws van BBC World Service op de achtergrond beweegt de bezoeker zich door drie delen van de installatie: # 1 Antichambre, #2 How Soon is Now? en #3 La Calisto. Met deze titels verwijst Voorneman in Antichambre naar de ontvangstruimte, in How Soon is Now? naar het gelijknamige nummer van de Britse popgroep The Smiths over sociale isolatie en de hunkering naar liefde en in het derde deel naar de Italiaanse zeventiende-eeuwse opera La Calisto van Francesco Cavalli waarin thema’s van verlangen, verwachting, tijdelijkheid en eeuwigheid samenkomen. Ook in de secuur geselecteerde objecten die Voorneman in Entre ’21 toont komen deze grootse thema’s direct en indirect aan de orde. Hij nodigt zo uit tot nadenken over begrippen die in de afgelopen periode nieuwe betekenissen hebben gekregen: verandering en continuïteit, binnen en buiten, fysieke en mentale ruimte.

Voorneman neemt het niet zo nauw met de toegangsruimte en neemt bijna de hele oppervlakte van Parts in beslag. De resterende ruimte hebben we ingericht met accenten uit een particuliere collectie, onder anderen Robert Holyhead, Marijn van Kreij, Samara Scott en Philomene Pirecki.

@unlockedreconnected

Unlocked/Reconnected is een initiatief van Dürst Britt & Mayhew en tegenboschvanvreden.

Review op Chmkoome’s blog
Review op Villa Next Door 2

Luister naar BBC World Service
Luister naar How Soon Is Now? van The Smiths
Luister naar een fragment uit La Calisto van Francesco Cavalli