Publicatie

Publicatie clickable foto

PROJECT 20 AFTER DAAN VAN GOLDEN

Daan van Golden, Richard Aldrich, Ronald de Bloeme, Carel Blotkamp, Indigo Deijmann, Maurice van Es, Fergus Feehily, Kees Goudzwaard, Mirthe Klück, Niek Hendrix, Robbin Heyker, Maja Klaassens, Marijn van Kreij, Just Quist, Magali Reus, Julian Sirre, Annemarie Slobbe, Alice Tippit, Riëtte Wanders.

05-09-21 > 07-11-21

‘After Daan van Golden’

De oorsprong van deze tentoonstelling ligt in een ontmoeting tussen de kunstenaars Robbin Heyker (1976) en Niek Hendrix (1985) die elkaar bij toeval in 2015 tegenkwamen. Al snel bleek dat Daan van Golden voor beiden een belangrijk referentiepunt is in hun kunstopvatting en werk. Als een rode draad in de gesprekken tussen Heyker en Hendrix hebben met name de begrippen ‘bedachtzaamheid’ en ‘ruimte voor traagheid’ een centrale rol gespeeld.

Het werk van Van Golden is wel opgenomen in veel museale collecties, maar hij maakte slechts enkele werken per jaar. Hij is daarom nooit heel zichtbaar geweest, zijn productie was er simpelweg te laag voor. Penseelstreek voor penseelstreek bouwde hij een oeuvre op dat leek te draaien om meditatie, herhaling, het persoonlijke, maar ook het alledaagse, het banale. Ogenschijnlijk eenvoudige schilderijen ontvouwen een gelaagdheid van complexiteiten van de werking van beeld en zijn kunsthistorische context. Kort gezegd, de fundamentele vraag van wat een schilderij, een schilderij maakt en wat dat dan betekent? En wat betekent dat dan vervolgens voor het kunstenaarschap? Beiden herkennen zich in die vragen maar gaan daar heel anders mee om. Het zijn vragen die binnen het actuele kunstdiscours in institutionele context maar weinig aandacht hebben c.q. krijgen. 

Door de jaren heen blijken er veel meer kunstenaars te zijn voor wie het werk van de enigmatische Van Golden een inspiratiebron is geweest, en al deze kunstenaars zijn daar elk ook weer op een andere manier mee aan de slag gegaan. Sommigen refereren zelfs expliciet naar het werk van Van Golden.

De groepstentoonstelling die we op basis van de link met Van Golden samenstellen is dus niet enkel een eerbetoon aan een belangrijk Nederlands kunstenaar, maar vooral ook een viering van de verstrekkende invloed van zijn oeuvre op vele generaties kunstenaars, wereldwijd bovendien. Een tentoonstelling als erkenning van de diversiteit en meerduidigheid van de kunst en zijn makers. Voor ons is hierin het agenderen van waar Van Golden voor staat het belangrijkste, namelijk de eerder genoemde ‘bedachtzaamheid’ en ’traagheid’. 

Werken van de volgende kunstenaars zijn opgenomen in de tentoonstelling:

Daan van Golden, Richard Aldrich, Ronald de Bloeme, Carel Blotkamp, Indigo Deijmann, Maurice van Es, Fergus Feehily, Kees Goudzwaard, Mirthe Klück, Niek Hendrix, Robbin Heyker, Maja Klaassens, Marijn van Kreij, Just Quist, Magali Reus, Julian Sirre, Annemarie Slobbe, Alice Tippit, Riëtte Wanders.

Samenstelling Niek Hendrix en Robbin Heyker

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door

pastedGraphic.png