Alle werken ©The Estate of Paul Neagu, All Rights Reserved, DACS / Pictoright 2019

Publicatie

PP11_Boekje_website

PROJECT 11
ANTHROPOCOSMOS

Paul Neagu

20-01-19 > 31-03-19

De kunstenaar Paul Neagu (Boekarest, 1938-Londen, 2004), van wie werken uit Roemeense en Nederlandse privécollecties in deze tentoonstelling worden getoond, maakte deel uit van de Britse conceptuele kunst in de jaren 1970 en ‘80. Vaak beschouwd als de meest belangrijke Roemeense beeldhouwer sinds Constantin Brancusi, verliet Paul Neagu zijn geboorteland in 1969 en vestigde zich in Londen, waar hij een productieve carrière had en tot het einde van zijn leven ook woonde. Zijn experimentele en filosofische benadering van sculptuur, in combinatie met zijn docentschap aan het Royal College of Art, Slade School of Art en het Hornsey College, hebben een opmerkelijke invloed gehad op zijn toenmalige studenten, zoals Anish Kapoor, Antony Gormley en Tony Cragg.

Hoewel breed gedragen in de kunstwereld en veelvuldig tentoongesteld in diverse musea wereldwijd bleef Neagu’s werk, buiten de UK en zijn geboorteland Roemenië, voor het grote publiek relatief onbekend. In overeenstemming met de doelstellingen van Parts Project wil deze tentoonstelling voor de eerste keer het Nederlandse publiek zijn oeuvre tonen, waarbij de nadruk ligt op de meest in het oog springende conceptuele motieven en terugkerende thema’s uit zijn verschillende creatieve periodes.

Het werk van Paul Neagu is tegelijkertijd inhoudelijk complex en visueel aantrekkelijk. Dat maakt dat de kijker zowel de intellectuele uitdaging kan aangaan de inhoud te doorgronden als wel het werk op meer zintuigelijk niveau, met al zijn kunst technische vaardigheden, kan ervaren. Paul Neagu was in staat zich gemakkelijk en onbewust tussen figuratie en abstractie te bewegen en zijn gedachtengoed was verfrissend in een tijdperk waarin ‘maken’ belangrijker leek dan denken. De sculpturale objecten uit zijn vroegere jaren zijn nauw verbonden met zijn performances uit die periode en roepen intense en holistische ervaringen op. Zijn latere werk is meer afgemeten en tracht, vanuit verbindingen tussen geometrie en metafysica het universum in één enkele vorm uit te drukken.

Met een selectie van werken uit belangrijke particuliere collecties biedt deze tentoonstelling, hoewel beperkt in omvang, eveneens een boeiend overzicht van de diverse disciplines in welke Paul Neagu gewerkt heeft. We tonen beelden, schilderijen, tekeningen, drukwerken, performance registraties en fotografie. Deze selectie bevestigt zijn plaats, zowel in de Roemeense traditie, met voornamelijk symbolische en universele betekenissen als in het pantheon van de Britse minimalistische kunst.

Werken van Paul Neagu werden tentoongesteld in het Institute for Contemporary Art in Londen (1979), het Institute for Modern Art in Oxford (1975), de Serpentine Gallery (1987). Enkele van zijn werken maken deel uit van openbare collecties zoals het Victoria and Albert Museum in Londen, de Henry Moore Stichting in Leeds, de Schotse National Gallery of Modern Art in Edinburgh, de Tate Gallery in Londen, de Arts Council van Groot-Brittannië, het National Museum of Modern Art in Tokio, de Kontakt Collectie in Wenen en het National Museum of Contemporary Art van Roemenië in Boekarest.

De werken in deze tentoonstelling komen uit de collecties van Ovidiu Sandor, Mircea Pinte en Mihai Nazarie uit Roemenië, Artur Trawinski en Irmina Nazar uit Frankrijk, Cees Hendrikse en Maria Rus Bojan uit Nederland. De tentoonstelling wordt georganiseerd door Parts Project in samenwerking met de Ambassade van Roemenië in Nederland en de stichting Carmen Sylva in Rotterdam.

Speciale dank gaat uit naar de familie van de kunstenaar in Roemenië, Sorina Jecza, Suzana Vasilescu en Cees Hendrikse.

Curator: Maria Rus Bojan

Review op Villa La Repubblica
Review op MetropolisM
Review op Jegens & Tevens
Review on Chmkoome’s blog