Publicatie

PP05_Boekje_website

PROJECT 05
IN ORDE – EEN RATIONELE BENADERING

Jaap van den Ende

19-02-17 > 16-04-17.

Vijf decennia schilderen. Eén benadering. Het oeuvre dat Jaap van den Ende (1944) de afgelopen vijftig jaar creëerde is onnavolgbaar divers. Én consistent. Van abstracte strikte systematische schilderijen tot doeken die op een heel eigenzinnige manier realistische schilderkunst laten samengaan met abstractie. Tussen zijn vroege werken en zijn laatste werken zit zo’n groot verschil, dat je zou kunnen denken te maken te hebben met meer dan één kunstenaar. Maar te midden van die uiteenlopende stijlen, loopt een stevige rode lijn. Die van een rationele benadering: in het werk maakt Van den Ende gebruik van systemen, methodieken en redeneringen die de ordeningen en vorm- en kleurveranderingen organiseren en bepalen.

Het zijn deze diversiteit en samenhang, gecombineerd met de kwaliteit van het oeuvre die het zo interessant maken om het werk van Van den Ende te volgen, te doorgronden en te verzamelen. In Orde is de eerste overzichtstentoonstelling van Van den Ende en ontstond als een samenwerking tussen de kunstenaar en zijn grootste verzamelaar.

Samen selecteerden zij uit particulier bezit belangrijke werken die inzicht geven in de periodes die in van den Ende’s oeuvre zijn te onderscheiden: de systematische schilderijen uit 1967-1977, de combinatie van systemen met een methodische schilderwijze uit 1978 -1986, de integratie van figuratie binnen systematische/methodische schilderijen in de periode 1986 – 1996 en de serie met de combinatie van figuratieve- met methodische abstracte doeken waar Van den Ende sinds 1997 aan werkt. In Orde toont zo de enorme reikwijdte en kracht van Van den Ende om zijn blik op de wereld in beeld te vatten.

 

Review op Chmkoome’s Blog
Review op Jegens en Tevens
Artikel in Den Haag Centraal, 02-03-2017