Publicatie

PROJECT 22 VERZAMELEN VERZAMELING DE DOOS

 

Time-Based Media werken uit de collectie Frits Bergsma

 

Kunstenaars: Josefin Arnell, Martha Colburn, Astrit Ismaili, Laura Jatkowski, Lucas Michael, Julika Rudelius, Nora Turato

 

24-04-2022 > 03-07-2022

The Box: voor iemand die opgroeide in de jaren 90 een fenomeen. Een onuitputbare bron van muziek om achterover hangend, tosti-etend naar te kijken. Dit televisiekanaal zond namelijk videoclips uit en was daarmee de voorganger van on demand kijken en luisteren. Je kon de volgorde niet bepalen maar wel bellen of sms’en om een clip aan te vragen. Alleen door langdurig op de bank te liggen, kreeg je ook te zien wat je wilde: die ene videoclip. De herinnering aan dit trage verwerken van bewegend beeld doet me denken aan deze tentoonstelling. Het trage verwerken staat namelijk in schril contrast met de snelle manier waarop bewegend beeld nu verwerkt wordt. Niet alleen in een tentoonstelling maar overal. Het heeft zijn weerslag op de manier waarop je naar een tentoonstelling met videokunst kijkt. De hang naar het fysiek tastbare neemt steeds verder af. Veel kunst wordt digitaal verhandeld en de kunst die enkel in de digitale wereld bestaat, neemt in aandeel toe. Verzamelaar Frits Bergsma bergt zijn verzameling op in een plastic krat van bescheiden formaat: de doos. En in die doos zitten certificaten, usb-sticks, en een koptelefoon. Elk werk past in je handen en geeft zichzelf niet meteen prijs. Het gaat om de eenen en de nullen die op de digitale drager staan.

Ze onthullen allemaal een pijnpunt, onmogelijkheid of dubbelzinnige betekenis. Waar in meer klassieke videokunst de schok uitging van de krachtmeting met elementen, verhoudingen van het lichaam tot de ander (denk aan Vito Acconci, Bruce Nauman, Marina Abramovic), is er in deze selectie een schok die danige nieuwsgierigheid wekt en het niet-kijken onmogelijk maakt. Bergsma omschrijft het als een combinatie van identiteit, opgroeien, acceptatie en gender die de werken samenbrengt.

 

Tekst Menno Dudok van Heel, kunsthistoricus

Samenstelling presentatie Frits Bergsma, Menno Dudok van Heel en Kees van Gelder