Publicatie

PROJECT 21 VERZAMELEN VERZAMELING – WANNEER KUNSTENAARS IDEEËN VORMEN

 

Collectie Kees van Gelder & Thora Johansen

 

Kunstenaars: Salim Bayri, Valérie Belin, Ansuya Blom, Walter Dahn, Bart Domburg, Marlene Dumas, Sylvie Fleury, Hreinn Fridfinnsson, Dan Graham, Sigurdur Gudmundsson, Klaas Kloosterboer, Jaap Kroneman, Nokukhanya Langa, Aditya Mandayam, Aernout Mik, Pieter Laurens Mol, Yoko Ono/John Lennon, Thierry Oussou, Takako Saito, Lily van der Stokker, Beat Streuli, Marijke van Warmerdam.

19-12-2021 > 20-03-2022

In de tentoonstellingscyclus ‘Verzamelen Verzameling’ onderzoekt Parts Project dit fenomeen; de drang om kunst te verzamelen. Het programma staat in het teken van verzamelaars en hun ontdekkingen. Nu wordt niet de kunstenaar maar de verzamelaar centraal gesteld. Door in een tentoonstelling naar de samenhang van kunstwerken te kijken, ontvouwt zich een wereld van keuzes, voorkeuren en gedachten. Parts Project laat de bredere context zien: wat betekent een serie (kunst)voorwerpen bij elkaar? Wat gaat een verzameling betekenen zonder dat er een ogenschijnlijk verband is? Door een meervoudig onderzoek naar collecties ontvouwen zich langzamerhand verbanden waar Parts Project al 20 projecten aan gewijd heeft, namelijk verzamelen. Hiermee blikt de tentoonstelling terug op zes jaar tentoonstellingen maken met verzamelaars.

 

De liaison tussen verzamelaar en kunstenaar is vaak de galerie. Hier ontstaat een bijzondere band en in veel gevallen is het niet alleen de handelsgeest maar ook een vertrouwen in de ontwikkeling van een kunstenaar. Galeriehouder Kees van Gelder uit Amsterdam laat in de tentoonstelling Verzamelen Verzameling – Wanneer kunstenaars ideeën vormen kunstwerken zien die hij zelf verzamelde. Al zou hij het zelf niet snel verzamelen noemen: ‘bepaalde werken dienen zich aan’. En zo weet Van Gelder de mystiek rondom het verzamelen te behouden en geeft hij meteen een idee van de rol die hij bekleedt. Het spel tussen de verzamelaar, de kunstenaar en de galeriehouder is er namelijk een waarin de laatste zich als een kameleon moet gedragen. In de taal met de kunstenaar is artistieke ontwikkeling de drijfveer maar aan de andere kant staat de markt die daar invloed op uitoefent. Althans, in de galerie van Kees van Gelder blijft die invloed gering. En dat maakt hem een unieke speler in de steeds verdere commercialisering van de kunstwereld. De kunstwerken in de tentoonstelling zijn daarom ook niet de werken die in musea of op kunstbeurzen te zien zijn. Ze zijn voor hem gemaakt of door hem gered van eerdergenoemde partijen.

 

Tekst Menno Dudok van Heel, kunsthistoricus

Samenstelling presentatie Kees van Gelder, galeriehouder

Zie de tentoonstellingstekst van Kees van Gelder afgedrukt in de Brochure

 

Recensie op chmkoome’s blog